Cures en urgències i emergències

I per fi arribava el dia… el dia en que vaig començar l’assignatura que possiblement més em motivava de tota la carrera. Les urgències i les emergències sempre han estat la meva passió, sobretot en l’àmbit extrahospitalari. No em pregunteu com, però quan vaig pujar per primer cop a una ambulància amb 16 anys vaig saber d’immediat que tot aquell món em fascinava. Sentia que aquella era una feina important, poc valorada però que et permetia ajudar a la gent quan més ho necessitava. Qui m’ho havia de dir llavors que acabaria fent d’aquella passió la meva professió.

Les situacions d’estres, l’adrenalina, el repte del treball en equip amb l’únic objectiu de tirar endavant a aquell pacient que requereix de les nostres cures, tots aquests factors tenen en comú la necessitat de comptar amb professionals ben formats, preparats i amb una alta capacitat d’adaptació perquè per definició aquesta feina sempre es du a terme en un entorn hostil i sovint canviant. Això, ja suposa un autèntic repte per els professionals de l’àmbit prehospitalari, el poder proporcionar unes cures de qualitat en situació d’urgència o emergència sense perdre de vista les nostres limitacions i valorant les necessitats del pacient.

Tenia la sensació, i no m’equivocava, que aquella assignatura em donaria eines per en un futur ser una millor infermera de prehospitalària. Em va agradar molt, però com tot allò que agrada molt em va saber a poc. Per sort, ja tenia en ment quin màster volia fer al acabar la carrera… crec que fins hi tot ho sabia abans de començar-la, i afortunadament quan ja vaig ser infermera vaig poder cursar el màster en emergències extrahospitalàries per assaborir molt millor tots aquests coneixements.

Això tan sols va ser possible gràcies increïbles professionals com la Sara Sevilla, una infermera impressionant que té bona part de “culpa” de que jo emprengués aquesta llarga aventura per poder ser infermera. Jo treballava amb ella com a TES i he de dir que vaig aprendre molt d’ella tant al carrer com a les aules, gràcies Sara per la teva empenta, mai t’estaré prou agraït.

Tan ella com la Montse Soler i l’Anna Portabella que eren les professores d’aquesta assignatura, van saber transmetre aquella passió de la que us he parlat al principi amb cada tema que explicaven. I això, tan sols era possible perquè a part de ser bones professores, ja fa anys que són experimentades infermeres del SEM i això es nota en les explicacions, ja que no parlen tan sols des de el punt de vista teòric, sinó que ho han pogut viure en la seva pròpia experiència professional i aquest era sens dubte un valor afegit a l’assignatura.

A mi m’ha passat amb les emergències prehospitalàries, tal com deia Confuncio “Escull una feina que t’agradi i no hauràs de treballar ni un dia de la teva vida”, bé estic parcialment d’acord amb el filòsof, perquè treballar… treballo molt però cada dia que em sona el despertador per anar de guàrdia em desperto feliç, això malauradament no li passa a tothom.

Com era una de les assignatures preferides crec que em van quedar uns bons apunts, espero que els gaudiu i que tingueu en compte que segurament moltes coses han canviat perquè l’evidència científica es va actualitzant, però vaig gaudir molt fent-los.

Apunts, documents i treballs d’aquesta assignatura:

Apunts: Cures en urgències i emergències
Autors: Sara Sevilla, Anna Portabella, Montse Soler i Carles Mayol
UMANRESA | FUB Curs 2017-2018
Continguts:
BLOC 1. INTRODUCCIÓ D’URGÈNCIES I EMERGÈNCIES
BLOC 2. SEMIOLOGIA CLÍNICA
BLOC 3. FARMACOLOGIA D’URGÈNCIES i EMERGÈNCIES
BLOC 4. ACCIDENTS RELACIONATS AMB ACTIVITATS AQÜÀTIQUES
BLOC 5. ATENCIÓ AL PACIENT POLITRAUMÀTIC
BLOC 6. TRAUMATISMES
BLOC 7. LESIONS CAUSADES PER CANVIS EN LA Ta AMBIENTAL
BLOC 8. HEMORRÀGIES I XOC
BLOC 9. URGÈNCIES PEDIÀTRIQUES
BLOC 10. URGÈNCIES MÈDIQUES
BLOC 11. ACCIDENTS EN MÚLTIPLES VÍCTIMES
BLOC 12. SEGURETAT DEL PACIENT
BLOC 13. ASPECTES LEGALS EN URGÈNCIES I EMERGÈNCIES
Treball: Aspectes legals en urgències i emergències
Autors: Eva Milà, Jose Ignacio Marín i Carles Mayol
UMANRESA | FUB Curs 2017-2018
Continguts:
1. DESCRIPCIÓ DEL CAS
2. RESOLUCIÓ DEL CAS
3. REFLEXIÓ PERSONAL
4. BIBLIOGRAFIA
Article: Triage: generalidades
Autors: C. Álvarez Leiva, J. Macías Seda
Emergencias y Catástrofes | Vol. 2 nº3 | 2001
Continguts:
Article molt interessant que planteja les dificultats organitzatives d’un IMV i possibles solucions que puguin afavorir el salvar el major número de víctimes.

Bibliografia utilitzada per realitzar aquesta assignatura:

  1. Jiménez Murillo L, Montero Pérez FJ. Medicina de Urgencias y emergencias. 4a ed. Barcelona: Elsevier España, S.L.; 2010.
  2. Proehl JA. Enfermeria d’urgències. Tècniques i procediments. 3a ed. Madrid: Elsevier España, SL. 2005
  3. Chapleau W. Primer interviniente en Energencias. Marcando la diferencia. Emergency First Responder. Madrid: Elsevier España SA; 2007.
  4. NAEMT. PHTLS. Soporte Vital básico y avanzado en trauma extrahospitalario. 7a ed. 2011
  5. Nicolás, JM. Enfermo Crítico y emergències. 1a ed. Barcelona: Elsevier España, SL.; 2010
  6. NAEMT. Soporte Vital avanzado basado en la valoración del paciente. 1a ed. 2012
  7. ERC. The European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation ; 2015