Cures infermeres a la dona en el cicle reproductor i climateri

Segurament l’embaràs és un dels processos fisiològics i vitals que més misteri, inquietud, angoixa i alegries pot fer passar a una dona. Cal ser conscients que l’embarassada es prepara per recórrer un llarg camí fins que dóna a llum a una nova vida. Les infermeres hem d’estar preparades per poder acompanyar a totes aquestes dones, i a les seves parelles, fins al final d’aquest camí. Hem d’intentar aclarir tots els seus dubtes aportant-lis seguretat i procurant que la sensació final de l’experiència viscuda sigui recordada amb felicitat.

L’assignatura de la Marta i la Esther ens va ajudar a poder començar a entreveure l’alta complexitat que hi ha darrera d’aquestes cures. No en va, una de les especialitats d’infermeria és la de llevadora i centra bona part de la seva activitat en aquestes cures durant el cicle reproductor i el climateri.

La fisiologia i tots els processos hormonals que es produïen era quelcom que sens dubte podíem estudiar. Però val a dir que en un procés tan especial com aquest, els homes que estudiem infermeria partim amb clara desavantatge vers les nostres companyes del sexe femení. No és el mateix, jo em sentia que com a home podia conèixer tot el marc teòric i saber el que més convé en cada moment intentant esquivar totes les possibles complicacions potencials, però mai he patit un mal d’ovaris ni seré capaç de donar a llum i això sens dubte pot ser clau per poder parlar amb propietat ajudant a empatitzar al màxim amb tot el procés que està passant la pacient.

La fertilitat, la gestació, el part, el puerperi, la lactància materna, la sexualitat, la menopausa… l’àmbit de les cures a la dona s’estén al llarg de les seves etapes vitals i nosaltres com a infermeres hem de conèixer bé quins canvis es produeixen perquè la transició entre aquestes etapes es porti a terme de manera fàcil i saludable.

Perquè això sigui possible, una de les nostres obligacions com a infermeres és estar sempre el màxim d’actualitzades ja que les cures, els tractaments i els procediments evolucionen ràpidament en l’àmbit sanitari. En aquest sentit, la nostra professora la Marta Jiménez, sempre ens va inculcar al llarg de la seva assignatura a treballar de manera metòdica amb l’evidència científica més recent. Ens recordava que no havíem de separar la nostra tasca assistencial de la capacitat investigadora que ha de fer evolucionar la professió infermera.

Finalment, tot i que l’assignatura de cures infermeres a la dona en el cicle reproductor i climateri té com protagonista a la dona i al seu nadó. No oblidem que a la pràctica professional del nostre dia a dia, les dones a vegades també venen acompanyades per la seva parella o per una persona de confiança del seu entorn. Fem-los participar de tot aquest procés en la mesura que la dona ho vulgui, cuidant l’entorn, també estarem cuidant indirectament a la dona i segurament assolirem que tinguin una experiència conjunta més positiva.

Apunts i treballs d’aquesta assignatura:

Apunts: Cures infermeres a la dona
Autores: Marta Jiménez i Esther Romero
UMANRESA | FUB Curs 2016-2017
Continguts:
Apunts complerts de l’assignatura de cures a la dona en el cicle reproductor i climateri.
Treball: Efectivitat de la ingesta del nabiu vermell sobre les ITU en embaraçades
Autors: Tania Sanchez, Cristina Farràs, Raquel Badrenas, Daniel Domingo i Carles Mayol
UMANRESA | FUB Curs 2016-2017
Continguts:
Anàlisi i descripció d’un projecte d’estudi realitzat per llevadores de la Comunitat de Madrid.
Treball: Efectivitat dels programes d’exercicis de reforç del sòl pèlvic en l’embaràs i en el post-part per disminuir la incidència de IU
Autors: Tania Sanchez, Cristina Farràs, Raquel Badrenas, Daniel Domingo i Carles Mayol
UMANRESA | FUB Curs 2016-2017
Continguts:
Realització d’un pòster.
Document: Eix hipotàlam-hipòfisis-ovari i els cicles ovàric i endometrial
Autor: Carles Mayol Bonet
UMANRESA | FUB Curs 2016-2017
Continguts:
Infografia sobre l’eix hipotàlam-hipòfisis-ovari i els cicles ovàric i endometrial.

Bibliografia utilitzada per realitzar aquesta assignatura:

  1. Donat F. Enfermería maternal y ginecológica. Barcelona: Masson; 2000.
  2. Seguranyes G. Enfermería maternal. Barcelona: Masson; 1993.
  3. Cabero Roura L. Tratado de Ginecología y Obstetricia: medicina materno-fetal. 2a ed. Madrid: Editorial Médica Panamericana; 2014.
  4. Mateos Cachorro A. Maternidad y parto nuestras ancestras y nosotras. Zamora: Ana Mateos Cachorro; 2010.
  5. Basulto J. Mamá come sano. Barcelona: Debolsillo; 2015.
  6. Calais-Germain B. El periné femenino y el parto. Barcelona: La liebre de marzo; 2007. Smulders B, Croon M. Parto seguro: una guía completa. Barcelona :Medici; 2009. Odent M. El nacimiento en la era del plástico. Tenerife: Ob stare; 2011.
  7. González C. Manual práctico de lactancia materna. Barcelona: ACPAM; 2008. Kitzinger S. Nacer en casa. Barcelona: RBA; 2002.
  8. Lawrence R A, Lawrence R M. Lactancia materna: una guía para la profesión médica. Barcelona: Mosby; 2007.
  9. FAME. Iniciativa parto normal: documento de consenso[Internet]. Barcelona: Federación de Asociaciones de Matronas de España; 2007 [Consultat el 28 de juny de 2016]. Disponible a: http://www.federacion- matronas.org/ipn/documentos/iniciativa-parto-normal
  10. Protocol de les activitats de cribatge del càncer de coll uterí a l’atenció primària [Internet]. Barcelona: Departament de Salut. Direcció General de Planificació i Avaluació; 2007 [Consultat el 21 de juny de 2011]. Disponible a: http://cancer.gencat.cat/web/.content/mery/enllacos_lateral/protocol.pdf