Infermeria familiar i comunitària

Quan et planteges ser infermera habitualment sols tenir una visió molt hospitalària de la professió. I tan sols va ser quan vaig cursar el grau d’infermeria quan em vaig poder adonar realment de la gran quantitat i varietat de camins professionals que pot escollir una infermera.

Un dels camins que no m’havia plantejat explorar era de la infermeria familiar i comunitària que es desenvolupa des dels nostres Centres d’Atenció Primària (CAP). Va ser sorprenent poder veure tot el potencial que pot tenir una infermeria en aquest àmbit, ja no es tractava tan sols de tenir cura dels pacients sinó de treballar intensament des de la perspectiva de la prevenció perquè finalment el màxim nombre de membres de la comunitat amb la que treballem no acabin requerint de les nostres cures.

En aquest sentit, les classes de la Ester Colillas i la Montserrat Suriñach van ser genials per fer-nos veure que les infermeres podem tenir un paper molt rellevant dins de la comunitat amb la que treballem. Tan sols cal tenir en compte certs aspectes essencials perquè això passi.

El primer aspecte a tenir en compte, i potser el més rellevant de tots, és no trair mai el vincle de confiança infermera-pacient. Requerim d’un bon estat de salut d’aquest vincle per obtenir una bona informació que ens ajudi a planificar les intervencions infermeres que requereixen els membres de la nostra comunitat. Les entrevistes estructurades i la utilització d’eines com el genograma o l’ecomapa ens poden ajudar molt a detectar quins són els principals determinants que afecten a la salut dels nostres pacients, però utilitzar tot això no valdrà de res si aquest vincle de confiança està malmès. Si això passa, podem estar segurs que no obtindrem informació de qualitat i serà realment complicat que hi hagi qualsevol tipus d’adherència terapèutica.

Un altre aspecte molt important, és treballar sempre amb l’evidència científica més actualitzada de la que disposem i construir les nostres intervencions sobre xifres que avalin la necessitat de dur a terme les mateixes. Tan sols així podrem avaluar quin impacte acaben tenint amb les famílies i comunitats amb les que treballem.

I finalment, també resulta essencial conèixer bé tots els recursos que tenim a l’abast i que podem posar a disposició dels nostres pacients. Ajuts municipals, grups de recolzament, especialistes, infraestructures, serveis educatius, serveis d’inserció laboral… recursos molts que si bé no són sanitaris, si que poden acabar ajudant a pal·liar la mala salut de molts pacients que no veuen el final en els seus problemes.

La infermera és una peça clau dins de qualsevol comunitat. Com a col·lectiu tan sols hauríem de saber transmetre millor que també podem ajudar als nostres pacients molt més enllà de qualsevol procés de malaltia. Ja es diu sovint però es recorda poc “més val prevenir que curar”.

Espero que els apunts i treballs que aquí us deixo permetin fer-vos una idea de lo apassionant que pot arribar a ser una assignatura com aquesta.

Apunts i treballs d’aquesta assignatura:

Apunts: Infermeria familiar i comunitària
Autor: Carles Mayol Bonet
UMANRESA | FUB Curs 2014-2015
Continguts:
Bloc 1 – INFERMERIA FAMILIAR I COMUNITÀRIA EN L’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT
Bloc 2 – FAMÍLIA I ATENCIÓ FAMILIAR
Sessió cas: consum d’alcohol
Autors: Òscar Maristany, Eugeni Carbó, Montse Fernández, Cristina Farràs i Carles Mayol
UMANRESA | FUB Curs 2014-2015
Continguts:
Discussió i preguntes relacionades amb un cas de consum d’alcohol.
Sessió cas: consum tabac
Autors: Òscar Maristany, Eugeni Carbó, Montse Fernández, Cristina Farràs i Carles Mayol
UMANRESA | FUB Curs 2014-2015
Continguts:
Discussió i preguntes relacionades amb un cas de tabac.
Exercici: exemple ecomapa
Autor: Carles Mayol Bonet
UMANRESA | FUB Curs 2014-2015
Continguts:
Exemple de com realitzar un ecomapa i el significat relacional dels diferents grafismes utilitzats.
Exercici: infografia sistema de salut de Catalunya
Autor: Carles Mayol Bonet
UMANRESA | FUB Curs 2014-2015
Continguts:
Infografia explicativa de la estructura del sistema de salut de Catalunya.

Bibliografia utilitzada per realitzar aquesta assignatura:

  1. Martín-Zurro A, Jodar Solà G. Atención Familiar y Salud Comunitaria. Conceptos y materiales para docentes y estudiantes. Barcelona: Elsevier; 2011.
  2. Córdoba R, Cabezas C, Camarelles F, Gómez J, Díaz D et al. Recomendaciones sobre el estilo de vida [Internet]. Atención primaria.2012;44 Supl 1:16-22 [Consulta 19 de juny de 2012]. Disponible a: http://apps.elsevier .es/watermark/ctl_servlet?_f=10&pident_articulo=90140839&pident_usuario= 0&pcontactid=&pident_revista=27&ty=70&accion=L&origen=elsevier&web=www.elsevier .es&lan= es&fichero=27v44nSupl.1a90140839pdf001.pdf
  3. Roca M, Caja C, Úbeda I. Enfermería Comunitaria. Barcelona: Monsa; 2009
  4. García A, Vera M, Campo A. Enfermería Comunitaria: bases teóricas. Madrid: Difusión de Avances de Enfermería; 2001