Cures infermeres en situacions complexes

Quan estudies per ser infermera no pots arribar a entreveure la gran quantitat de situacions i serveis als que hauràs de fer front tot just sortir de la carrera. Cal ser responsables, sovint més del que ho són alguns gestors, i hem d’aprendre a dir que “no” o almenys demanar un període d’adaptació raonable. En el moment en el que estiguem sols enfront al pacient, és possible que depenent del servei on treballem ens haguem d’enfrontar a un seguit de situacions complexes a les que haurem de donar resposta de manera professional i responsable, i per això hem d’estar preparades com a infermeres.

Aquest assignatura em va encantar perquè et donava una base teòrica per estar preparat com a infermer per aquests tipus de situacions. Els continguts estaven dividits en dos blocs, un primer bloc de cures complexes liderat per les professores Sara Sevilla i la Pilar Reig i un segon bloc de cures pal·liatives que impartien el Dr. Xavier Busquet, la Teresa Pujol i la Maria Colomer. En conjunt era una assignatura que et preparava tant a nivell tècnic com emocional per poder portar a terme aquestes cures complexes.

El primer bloc et preparava per tindre una visió general del que podien les cures a un malalt crític en un entorn d’UCI o de qualsevol altre servei especial. Entrenar la mirada dirigida com a infermera era important, ser especialment organitzada i ordenada resultava especialment important en aquests tipus de pacients ja que no solen ser pacients que deixin marge a cap tipus d’improvisació. La Sara Sevilla ens va inculcar aquesta mirada entrenada, mirar l’entorn general del pacient des de els peus del llit, comprovar el seu aspecte general i tots els aparells d’electromedicina que el monitoritzen (alarmes, BPC, drenatges….).

Es tractava de poder portar a terme les nostres tasques pròpies de vigilància i control del pacient sempre amb excel·lència tècnica i amb suficients coneixements teòrics que ens ajudessin a preveure quines serien les possibles complicacions potencials que ens podia donar aquest tipus de pacient segons la seva patologia i els procediments que se li realitzaven. Gràcies Sara! Per mi sens dubte aquesta assignatura va ser un gran entrenament 😉

I el segon bloc de l’assignatura orientat a les cures pal·liatives va ser molt revelador. Habitualment sempre tenim a la nostra ment ajudar a curar als nostres pacients, i alguns d’ells ja han passat aquesta etapa i necessiten, tant ells com els familiars, un bon acompanyament quan es troben en situació d’últims dies (SUD). El Dr. Xavier Busquet ens va donar eines que ens ajudessin a afrontar aquestes cures que resulten realment complexes, com a societat encara tenim por a parlar de la mort. Però les infermeres i les unitats de cures pal·liatives hem de poder garantir una mort digna i sense patiment a tots aquells pacients que així ho necessitin, perquè això passi cal una preparació que va molt més enllà de qualsevol tècnica, cal una forta preparació emocional que comença amb una bona escolta activa i una forta dosi d’empatia.

No totes les infermeres estan preparades per treballar en aquests tipus de servei, però les que si ho fan tenen tota la meva admiració i respecte. Espero que els apunts i treballs realitzats en aquesta assignatura us aportin una idea de la complexitat d’aquestes cures.

Apunts, treballs i documents realitzats per aquesta assignatura:

Apunts: Cures infermeres en situacions complexes
Autor: Carles Mayol Bonet
UMANRESA | FUB Curs 2015-2016
Continguts:
Bloc 01 – Unitats de cures intensives
Bloc 02 – Atenció d’infermeria al malalt amb vies aèries artificials – ventilació
Bloc 03 – Atencions d’infermeria en diferents procediments
Bloc 04 – Atencions d’infermeria al malalt amb cremades
Bloc 05 – Atenció d’infermeria al malalt amb intoxicacions
Bloc 06 – Proves diagnòstiques en neurologia – Alteracions de la consciència
Bloc 07 – Atencions infermeria als malalts amb AVC i TCE
Bloc 08 – Vascular proves diagnòstiques i cirugia
Bloc 09 – Úlceres arterials i venoses. Úlceres per decúbit. Atencions d’infermeria
Bloc 10 – Insuficiència venosa de les extremitats inferiors, trombosi venosa i limfopaties. Atencions d’infermeria
Apunts: Cures pal·liatives
Autors: Xavier Busquet, Teresa Pujol i Maria Colomer
UMANRESA | FUB Curs 2015-2016
Continguts: apunts de cures pal·liatives i maneig del pacient en situació d’últims dies (SUD).
Treball: Pacient cremat
Autors: Montserrat Fernández, Montserrat Puiggròs, Oscar Maristany, Miquel Batriu, Eugeni Carbó i Carles Mayol
UMANRESA | FUB Curs 2015-2016
Continguts: treball d’un cas de cures complexes sobre el cas d’un gran cremat d’etiologia elèctrica
Presentació: Pacient cremat
Autors: Montserrat Fernández, Montserrat Puiggròs, Oscar Maristany, Miquel Batriu, Eugeni Carbó i Carles Mayol
UMANRESA | FUB Curs 2015-2016
Continguts: presentació del treball del cas del pacient cremat.
Treball: Entrevista personal
Autor: Carles Mayol Bonet
UMANRESA | FUB Curs 2015-2016
Continguts: treball d’una entrevista personal on es tracta la pèrdua d’un ésser estimat.
Esquema: gasometria equilibri àcid base
Autor: Carles Mayol Bonet
UMANRESA | FUB Curs 2015-2016
Continguts: esquema que explica que passa quan es produeix alcalosis o acidosis i si és d’orígen metabòlic o respiratori.
Esquema: explicació fisiopatologia del EAP
Autor: Carles Mayol Bonet
UMANRESA | FUB Curs 2015-2016
Continguts: esquema que compara la circulació pulmonar i sistèmica en situació basal i quan hi ha un EAP.
Document: Protocol VSC a domicili 2010
Autors: PADES Granollers Programa d’Atenció Domiciliària. Equip de Suport
Institut Català de la Salut | 2010
Continguts: tríptic del protocol VSC a domicili.

Bibliografia utilitzada per realitzar aquesta assignatura:

  1. Fuentes Pumerola C. et al. Manual d’infermeria intensiva. Girona: Universitat de Girona; 2010.
  2. Clemente López FJ. Ventilación mecànica: guía pràctica para enfermería.[Tenerife]: Francisco José Clemente López; 2009.
  3. Knobel E. Terapia intensiva Enfermeria. Bogotá : Distribuna, 2007.
  4. Salvadores Fuentes P, Sánchez Sanz E, Carmona Monge F.J. Enfermeria en cuidados críticos. Madrid. Editorial Universitaria Ramón Areces; 2011.
  5. Bayés R. Afrontando la vida, esperando la muerte. Madrid: Alianza; 2006.
  6. Benito E, Barbero J, Payas A. El acompañamiento espiritual en cuidados paliativos. Madrid: Aran; 2008 – Comitè d’ètica de Catalunya. Recomanacions als professionals sanitaris per l’atenció als malalts al final de la vida [Internet]. Barcelona:Generalitat de Catalunya. Departament de Salut; 2010 [accés 20 de juny de 2011]. Disponible a : http://www.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/dir2852/cbcfivida.pdf .
  7. Núñez Olarte JM,director, López Imedio E, director. Guia ràpida del manejo avanzado de síntomas en el paciente terminal. Buenos Aires: Panamericana; 2007.
  8. De Hennezel, M. La Mort Íntima. Barcelona. Viena; 2000.
  9. Nomen Martín L, Coord. Tratando el proceso de duelo y de Morir. Madid: Pirámide; 2008.