Cures infermeres al nen i a l’adolescent

Quants més nens i adolescents tractes com a infermera, més sentit li trobes a la popular frase que diu que “els nens no són adults en petit”. L’he escoltat en molts cursos i ponències relacionades amb la pediatria, i cada cop em sembla més encertada i allunyada de convertir-se en un simple tòpic. Els nens no tenen les mateixes característiques anatòmiques, el seu metabolisme va a un altre velocitat, les seves necessitats són molt diferents i sobretot cal tenir en compte que gairebé sempre venen acompanyats d’uns adults que arriben igual o més espantats que els petits.

Per tant, tenim tot un conjunt de factors que sens dubte poden fer que l’assistència als nens sigui complexa. No en va, la pediatria es una de les poques especialitats que compta amb entitat pròpia i que no ha caigut en el gran sac de les medicoquirúrgiques. En aquesta assignatura vaig tenir el gran privilegi de comptar amb les classes magistrals del Dr. Sitjes, era un gran pediatra i un professor excel·lent, i ens va saber transmetre la necessitat d’entendre bé l’entorn del nen i les seves circumstàncies, per poder-li proporcionar les millors cures adequades a les seves necessitats.

Per poder assolir aquest repte, cal conèixer bé qui és el desenvolupament normal segons l’edat de l’infant, quin entorn familiar té, quins factors de risc poden existir i sobretot ser conscients que existeixen molts altres factors que van més enllà de la clínica que presenta l’infant que ens poden ajudar a entendre la situació des d’una perspectiva més àmplia.

Al mateix temps no cal oblidar que com a professionals sanitaris ens devem al pacient, i massa sovint es dona la situació que en l’anamnesi preguntem als pares fins hi tot quan el nen té edat per respondre. Crec fermament que això és un error, i que ben segur que els pares ens poden aportar molta informació de qualitat però inicialment hauríem de centrar la nostra atenció en el nen que serà el principal interessat.

Com a infermeres, les cures als nens i als adolescents en suposaran un repte constant en molts àmbits. El nostre llenguatge s’hauria d’adaptar constantment sense caure en la excessiva infantilització, com deia la infermera que vaig tenir de tutora en el rotatori de pediatria “són petits, però no són tontos!”. Per tant, jo tan sols us diria que segons la meva experiència no intenteu enganyar mai a cap pacient, però molt menys a un nen. Aquella confiança que tant t’ha costat guanyar, la pots perdre en una sola frase o amb un sol gest i això sens dubte et marcarà el nivell de col·laboració tant dels nens com dels seus familiars. Haurem d’adaptar també la nostra capacitat tècnica, ja que hi han procediments que si no els fem molt sovint perquè el nostre pacient habitual és l’adult poden suposar una dificultat afegida en aquest tipus d’assistència. Actualitzem-nos, formem-nos però sobretot… deixem l’ego aparcat a casa i si necessitem ajuda demanem-la, el nen i els seus pares ho agrairan.

Quan tractem a nens i adolescents, en aquestes primeres etapes de la vida, estem tractant amb els “petits tresors” d’alguns pares, i això sempre s’ha de tenir en compte al màxim per poder afinar la nostra sensibilitat i acabar aportant les millors cures al conjunt de la família.

Aquí us deixo el conjunt d’apunts i treballs de l’assignatura i que us poden aportar coneixements sobre les diferents etapes, patologies i protocols relacionats amb les cures als nens i als adolescents. Espero que els trobeu del vostre interès.

Apunts, treballs i documents d’aquesta assignatura:

Apunts: pediatria
Autors: Dr. Joan Sitjes
UMANRESA | FUB Curs 2016-2017
Continguts:
Apunts complerts de pediatria de les classes del Dr. Sitjes, història, etapes, patologia infantil, problemes segons l’edat, valoració del nen…
Apunts: nen sa
Autors: Elena Carrillo Messa
UMANRESA | FUB Curs 2016-2017
Continguts:
Tema 1: Característiques del nounat
Tema 2: Programa del nen sa

Tema 3: Vacunacions

Tema 4: Alimentació infantil
Tema 5: Consells de salut
Tema 6: Salut escolar
Apunts: nen malalt
Autors: Elena Carrillo Messa
UMANRESA | FUB Curs 2016-2017
Continguts:
Tema 1: Problemes prenatals.
Tema 2: Alteracions de la salut del Nadó.
Tema 3: Alteracions de la salut de la Infància.
Tema 4: Alteracions de la salut a l’Adolescència.
Apunts: situacions especials en els nens
Autors: Elena Carrillo Messa
UMANRESA | FUB Curs 2016-2017
Continguts:
Tema 1: Problemes crònics de salut en el nen.
Tema 2: El nen hospitalitzat.
Tema 3: El nen en estat crític.
Tema 4: El nen en estat terminal.
Tema 5: El nen maltractat.
Treball: maltractament infantil
Autors: Tania Sanchez, Cristina Farràs, Raquel Badrenas, Daniel Domingo, David Diaz i Carles Mayol
Professors: Dr. Joan Sitjes i Elena Carrillo Messa
UMANRESA | FUB Curs 2016-2017
Continguts:
Treball sobre els diferents tipus de maltractaments infantils i els circuits d’actuació existents.
Treball: síndrome d’abstinència neonatal
Autors: Tania Sanchez, Cristina Farràs, Raquel Badrenas, Daniel Domingo, David Diaz i Carles Mayol
Professors: Dr. Joan Sitjes i Elena Carrillo Messa
UMANRESA | FUB Curs 2016-2017
Continguts:
Factors de risc, característiques, cures infermeres, test de Finnegan.
Document: taula de desenvolupament
Autors: Generalitat de Catalunya 
Departament de Salut | Desembre 2008
Continguts:
Taula de desenvolupament psicomotor.
Document: Protocol d’activitats preventives i de promoció de la salut a l’edat pediàtrica
Autors: Generalitat de Catalunya 
Departament de Salut | Desembre 2008
Continguts:
Protocol guia del programa del nen sa a Catalunya.
Document: problemes de dosis de fàrmacs en pediatria
Autora: Elena Carrillo Messa
UMANRESA | FUB Curs 2016-2017
Continguts:
Problemes de càlcul de dosis de fàrmacs en pediatria amb les seves solucions.

Bibliografia utilitzada per realitzar aquesta assignatura:

  1. Cruz M. Tratado de pediatría. 10a edición. Madrid: Ergon; 2011.
  2. Ruiz MD, Martínez MR, González P. Enfermería del niño y adolescente. Vol. 1. 2a ed. Madrid: Difusión Avances de Enfermería; 2009.
  3. Ruiz MD, Martínez MR, González P. Enfermería del niño y adolescente. Vol. 2. 2a ed. Madrid: Difusión Avances de Enfermería; 2009.
  4. Protocols d’activitats preventives i promoció de la salut a l’edat pediàtrica. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Salut; 2009. Disponible a: www.gencat.cat/salut/botss/html/ca/dir3663/protocol_salut_edat_pediatrica.pdf
  5. Edo M. Manual de procedimientos y técnicas de enfermería en pediatría Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona; 2010.
  6. Ball JW, Blinder RC. Enfermería pediatrica: asistencia infantil. 4a ed. Madrid: Elsevier; 2011
  7. González P. Enfermería de la infancia y la adolescencia. Madrid. Centro de estudios Ramón Aceres; 2011.