Cures infermeres a l’adult amb problemes de salut

Quina assignatura més completa!! Sense cap mena de dubte les nostres professores, la Sixtina Perarnau i la Marina Mateu, van fer un esforç titànic per concentrar i resumir alguns dels aspectes essencials a tenir en compte en les cures infermeres en una gran diversitat de problemes de salut (dolor, traumatologia, upp, digestiu, cardiologia, respiratori … ).

L’assignatura ens va aportar una gran quantitat de coneixements que necessitaríem com a futures infermeres. Saber aplicar diferents tècniques, escales de valoració i al mateix temps recordar conceptes essencials de fisiologia i anatomia ens ajudaria a portar a terme correctament les nostres cures.

Tot i que a priori es pot pensar que aquesta era una assignatura molt tècnica i mèdica amb un clar enfoc assistencial, val a dir que la Sixtina i la Marina van saber donar-nos un punt de vista absolutament holístic de l’assistència. Això va ser fonamental per acabar d’apassionar-me per aquesta assignatura, perquè veia que poc a poc tots aquells coneixements que posaven al meu abast també m’ajudaven a entrenar i polir la meva “mirada infermera” per fer front a qualsevol situació assistencial.

Tan sols per posar un exemple, segurament si poses a qualsevol estudiant davant d’un pacient ostomitzat la seves preocupacions principals rondaran al voltant de com ha de realitzar aquella cura, si és normal o no l’aspecte d’aquell estoma, com es col·loca aquella bossa col·lectora… Cal que intentem anar més enllà, perquè som infermeres i també ens ha de preocupar com s’ha adaptat aquell pacient a viure amb un estoma, si es troba en una situació de rebuig, si li produeix ansietat, si compte amb el recolzament familiar suficient… hem de ser conscients que tots aquests aspectes també cal explorar-los, perquè si no hi intervenim correctament, aquests poden acabar afectant negativament a l’evolució de les cures del pacient ostomitzat.

Aquest tan sols ha estat un exemple, però he de dir que el principal èxit d’aquesta assignatura va ser ensenyar-nos a pensar com a infermeres de veritat, on s’equilibraven els aspectes tècnics i emocionals al 50% per donar una assistència de qualitat al 100%. Moltes gràcies Sixtina i Marina, va ser un plaer fer aquesta assignatura amb vosaltres!!

Tot seguit us deixo els apunts i els treballs d’aquesta assignatura que encara avui en dia consulto de tant en tant per repassar alguns aspectes que si no toques cada dia es van oblidant. Espero que us agradin i us siguin d’utilitat.

Apunts, treballs i presentacions d’aquesta assignatura:

Apunts: Cures infermeres a l’adult
Autor: Carles Mayol Bonet
UMANRESA | FUB Curs 2013-2014
Continguts:
Tema 01: INFECCIOSES
Tema 02: DOLOR
Tema 03: TRAUMATOLOGIA
Tema 04: PROCÉS QUIRÚRGIC
Tema 05: TÈCNIQUES QUIRÚRGIQUES
Tema 06: UPP
Tema 07: DIGESTIU
Tema 08:COT
Tema 09: CARDIOLOGIA
Tema 10: RESPIRATORI
Tema 11: ENDOCRINOLOGIA
Tema 12: UROLOGIA
Tema 13: HEMATOLOGIA
Treball: Cirurgia apendicitis
Autors: Miquel Batriu, Cristina Fernández, Anabel Guzmán, Silvia López i Carles Mayol
UMANRESA | FUB Curs 2013-2014
Continguts:
Treball d’un cas d’una pacient sotmesa a una apendicectomia i la valoració i cures infermeres aplicades.
Presentació: Cas clínic apendicectomia
Autors: Miquel Batriu, Cristina Fernández, Anabel Guzmán, Silvia López i Carles Mayol
UMANRESA | FUB Curs 2013-2014
Continguts:
Presentació del treball del cas.
Treball: TAC abdominal
Autors: Miquel Batriu, Cristina Fernández, Anabel Guzmán, Silvia López i Carles Mayol
UMANRESA | FUB Curs 2013-2014
Continguts:
Atencions d’infermeria en la preparació i realització d’un TAC abdominal amb contrast.

Bibliografia utilitzada per realitzar aquesta assignatura:

  1. Díaz Aguila P. Manual del CTO. 6a ed. Madrid: CTO, 2013
  2. Berman A, Snyder SJ, Kozier B, Erb G. Fundamentos de enfermería: conceptos, protocolo y prácticas. Madrid: Pearson Prentice Hall; 2008
  3. Reyes E, coordinadora. Fundamentos de enfermería: ciencia, metodología y tecnología. Mexico: El Manual Moderno; 2009.
  4. Smeltzer SC, Bare BG, coordinadors. Tratado de enfermería medicoquirúrgica. 9a ed. Madrid : McGrawHill Interamericana; 2002
  5. Farreras P. Medicina interna. 16aedició. Madrid: Elsevier; 2009
  6. Long BC, Phipps WJ. Tratado de enfermeria medicoquirúrgica. Madrid: McGraw-Hill / Interamericana; 1988
  7. Johnson M, Bulechek G, McCloskey J, Maas M, Moorhead S. Interrelaciones NANDA, NOC, NIC: diagnósticos enfermeros, resultados e intervenciones. 2a ed. Madrid: Elsevier; 2006