Educació per a la salut

Sovint la vida et dona diferents regals que cal que aprofitis a fons, i per a mi un d’aquests regals va ser poder fer aquesta assignatura d’Educació per a la Salut (EpS) amb la Dra. Carlota Riera al capdavant. No saps el que és tenir una autèntica passió per ensenyar i transmetre coneixements fins que no coincideixes amb una professora com la Carlota. Ella sola omplia l’aula d’optimisme i bon humor fomentant sempre la complicitat amb els alumnes. El seu objectiu pedagògic no semblava que fos el típic “apreneu i escopiu en un examen” al que malauradament molts estàvem acostumats, sinó més aviat les seves classes s’organitzaven amb un “treballeu, apreneu i absorbiu els coneixements que us calen”.

I així ho vam poder fer, perquè aquella assignatura estava plantejada amb una filosofia Learning by doing i això ens va permetre entendre perfectament quina podia ser la importància de l’EpS dins d’una comunitat.

El treball de grup de l’assignatura era l’eix central de la mateixa i consistia en plantejar un projecte integral d’EpS. Així vam poder integrar conceptes tan importants com aprendre a justificar el problema que motivava realitzar una intervenció, o valorar a quina comunitat anava dirigida, quin perfil epidemiològic tenia o com havíem que redactar els objectius i planificar les activitats entre moltes altres coses. També puc dir que aquest treball no tan sols em va aportar molts coneixements teòrics, sinó que gràcies al constant seguiment realitzat per el Dr. Salvador Sáez, el treball de grup de l’assignatura va ser una manera fantàstica de millorar i consolidar molts aspectes metodològics que m’ajudarien en molts treballs al llarg de la carrera.

Per a mi aquesta assignatura va suposar obrir molt el meu punt de vista del que suposava ser infermera. Ja no es tractava tan sols de tenir cura dels nostres pacients en situació de malaltia sinó que també podíem ser, i de fet som, una figura clau en les nostres comunitats per prevenir aquestes malalties i al mateix temps millorar-ne la seva salut.

Tenia la sensació, i actualment tinc la certesa, de que les infermeres tenim la capacitat de liderar projectes que generin canvis de veritat. Tan sols cal que ens ho creiem més com a col·lectiu i deixem fluir certa creativitat per crear intervencions que estiguin fonamentades en la millor evidència científica existent que acabin motivant a les persones a les que van dirigides.

Tot això és un repte i alhora una obligació. Estic ben segur que moltes de les infermeres dels Equips d’Atenció Primària (EAP) lideren molts d’aquests projectes que ajudaran a assolir canvis reals, cal que les recolzem i els hi donem prou visibilitat. És responsabilitat de tots els sanitaris mirar de transmetre a la població la importància cabdal que té l’Educació per a la Salut (EpS) en la seva salut.

Apunts i treball realitzat en aquesta assignatura:

Apunts: Educació per a la salut (EpS)
Autors: Carlota Riera i Salvador Sáez
UMANRESA | FUB Curs 2014-2015
Continguts:
Bloc 01: INTRODUCCIÓ A L’EDUCACIÓ PER A LA SALUT
Bloc 02: ÀMBITS D’ACTUACIÓ
Bloc 03: BASES TEÒRIQUES
Bloc 04: METODOLOGIA EN EDUCACIÓ PER A LA SALUT
Treball: CURSÀ
Autors: Montserrat Fernández, Jordi Capdevila i Carles Mayol
UMANRESA | FUB Curs 2014-2015
Continguts:
Projecte d’EpS CURSÀ de promoció d’hàbits saludables en adolescents mitjançant les TIC.
Treball: Cronograma del projecte CURSÀ
Autors: Montserrat Fernández, Jordi Capdevila i Carles Mayol
UMANRESA | FUB Curs 2014-2015
Continguts:
Cronograma del projecte CURSÀ.

Bibliografia utilitzada per realitzar aquesta assignatura:

  1. Costa M, López E. Educación para la salud. Guía práctica para promover estilos de vida saludables. Madrid: Pirámide; 2008.
  2. Marqués F, Sáez S, Guayta R. Métodos y medios en promoción y educación para la salud. Barcelona: Editorial UOC; 2004.
  3. Sáez S, Font P, Pérez R, Marqués F. Promoción y educación para la salud: conceptos, metodología, programas. Lleida: Milenio; 2001.
  4. Conferencia Internacional para la Promoción de la Salud. Carta de Ottawa para la promoción de la salud [Internet]. Ottawa: Organització Mundial de la Salut; 1986 [consultat el 03/02/2015]. Disponible a: http://www.paho.org/spanish/hpp/ottawachartersp.pdf