En aquesta assignatura de quart vaig poder escollir realitzar un rotatori de pràctiques en una unitat on encara no hagués estat. Vaig escollir veure com funcionava la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés (UCSI) de l’Hospital Sant Antoni Abat, sens dubte va ser tot un encert per poder formar part d’un engranatge perfectament calibrat per funcionar amb eficiència cada dia.
Vaig tenir la sort de ser acollit per la Mª Josep Conill, una veterana infermera que es movia amb agilitat per tot el servei. Era realment increïble veure com era capaç d’anticipar-se a les necessitats tant dels pacients, com dels seus familiars i fins hi tot a les dels seus companys de servei. Crec que aquesta capacitat era un dels motius principals de que aquella unitat funcionés a tot ritme cada dia del món… perquè les seves infermeres i tot el conjunt de professionals que hi treballen coneixen molt bé quin és el seu paper i això fa que treballin en conjunt com un gran equip.
Realment vaig pensar que el que em semblava meravellós, era que tot i que aquella unitat funcionava com una perfecta “cadena de muntatge” els pacients mai ho percebien així. La Mª Josep i la resta de les infermeres de la unitat sempre tenien un somriure o una paraula amable a la butxaca per a qui ho necessitava, no cal dir que tot i ser sense ingrés a tothom li sol donar cert respecte sotmetre’s a una cirurgia.
Les infermeres de la UCSI fan tècniques, tasques administratives, educació per a la salut… són realment polivalents i tenen la oportunitat de poder acompanyar al pacient durant tot el procés, des de el moment en que entren amb pors i dubtes per la porta de la unitat fins que marxen d’alta amb tota la informació necessària per poder seguir amb les seves cures a casa. En aquest sentit jo vaig veure que sempre era de molta utilitat poder comptar amb documentació i material de qualitat per poder explicar bé les coses als pacients… perquè molts sovint et diuen que ho han entès tot i quan arriben a casa amb els nervis ja se´ls ha oblidat tot i sempre els va bé disposar d’algun tipus d’ajuda cognitiva que complementi els consells que donem com a professionals sanitaris.
Jo vaig optar per dissenyar el tríptic “Guia del pacient: artroscòpia de genoll recomanacions postoperatòries”, va ser un treball molt interessant poder seguir tot el procés d’un pacient al que se li realitzava una artroscòpia de genoll i poder crear un material útil pel pacient.
Al mateix temps, un altre treball d’aquesta assignatura va ser crear un article d’opinió a partir de la nostra assistència a un curs o jornada. Jo vaig decidir-me a realitzar un reflexió després de la meva assistència a un curs d’Incidents de Múltiples Víctimes (IMV) del SEM. En aquest article faig una reflexió molt personal respecte a una experiència professional.
Espero que tot aquest material us sigui d’interés.
Treballs realitzat en aquesta assignatura:
Treball: Artroscòpia de genoll intervenció d’EpS Autor: Carles Mayol Bonet UMANRESA | FUB Curs 2017-2018 Continguts: Descripció d’un cas d’una IQ de genoll a la UCSI i plantejament d’una intervenció d’educació per a la salut en el pacient. |
|
Treball: Tríptic guia del pacient · artroscòpia de genoll Autor: Carles Mayol Bonet UMANRESA | FUB Curs 2017-2018 Continguts: Material creat expressament per realitzar la intervenció d’EpS i poder aportar correctament les recomanacions postoperatòries al pacient. |
|
Treball: Article d’opinió “Ajuda’m!” Autor: Carles Mayol Bonet UMANRESA | FUB Curs 2017-2018 Continguts: Article d’opinió realitzat després d’assistir a un curs d’IMV. |
Bibliografia utilitzada per aquesta assignatura:
- Chacorro L, Venturini C. Procedimientos y cuidados en enfermería Médico-Quirúrgica. Madrid: Elsevier; 2006.
- Castells S, Hernández M. Farmacología en enfermería. Madrid: Elsevier; 2007.
- Costa M, López E. Educación para la salud. Guía práctica para promover estilos de vida saludables. Madrid: Pirámide; 2008.
- Marqués F, Sáez S, Guayta R. Métodos y medios en promoción y educación para la salud. Barcelona: Editorial UOC; 2004.
- Sáez S, Font P, Pérez R, Marqués F. Promoción y educación para la salud: conceptos, metodología, programas. Lleida: Milenio; 2001.