De veritat que ho sento! No t’ho dic mai… i no és just! Tu sempre m’has fet costat, mai m’has fallat… sense descans, dia i nit, en els moments bons i en els dolents! En les penes i les alegries i t’he de dir que ets un autèntic crack, ets la màquina perfecta. Però també tens dret a tenir un mal dia, i almenys jo, com a infermera d’emergències, tinc el deure d’estar preparat per quan aquest arribi.
Entendre el nostre cor, la seva anatomia, la fisiologia i el conjunt de patologies més prevalents que el poden afectar ens pot ajudar molt, però cal mantenir una formació constant perquè això passi. Cal abandonar definitivament el rol “d’infermeres impressores”, la principal preocupació de les quals és portar corrents l’electrocardiograma (ECG) al metge perquè aquest realitzi la seva interpretació!! És un error… perquè un electrocardiograma sol, no és res més que un tros de paper quadriculat amb línies negres de diferent morfologia, que requereix d’un pacient i un context per a la seva correcta interpretació.
Segurament la primera pregunta que farà el metge a aquesta infermera que ha travessat el servei d’Urgències a una velocitat gens envejable a la que pugui assolir el mateix Usain Bolt serà “Però ara el pacient com està?”. Per tant, si us plau no correu, a no ser que sigui amb l’única finalitat de mantenir un estil de vida saludable, i per descomptat no intenteu interpretar un electrocardiograma sense tenir en compte la clínica del pacient.
Cal formar-se i passar a ser part més activa de tot el procés d’assistència a les emergències cardiològiques!! Agafeu i comenceu a llegir electrocardiogrames sense por. Utilitzeu una rutina per fer-ho, la que vulgueu, la que us funcioni, però agafeu una rutina. Ser metòdics amb això ajudarà a que no sens escapin aspectes importants.
També cal ser especialment curós amb la col·locació dels elèctrodes. Prou de llençar-los sobre el tòrax del pacient com qui llença uns daus en un casino de Las Vegas!! És bàsic, però molt important, cal cercar les referències anatòmiques perquè una mala col·locació també pot acabar afavorint una mala interpretació. En total són 12 derivacions que cal monitorar per fer un electrocardiograma complet:
- 6 en pla frontal : DI, DII, DIII, aVR, aVL, aVF
4 elèctrodes repartits entre els dos canells i els dos turmells. - 6 en pla horitzontal : V1, V2, V3, V4, V5, V6
6 elèctrodes col·locats en posició estàndard, al tòrax.
Vora dreta de l’estèrnum, a nivell del quart espai intercostal.
|
|
Vora esquerra de l’estèrnum, a nivell del quart espai intercostal.
|
|
Punt mig entre V2 i V4.
|
|
Intersecció de la línia mitjana clavicular (5è espai intercostal esquerre).
|
|
Intersecció de la línia axil·lar anterior (5è espai intercostal esquerre) en el pla horitzontal que passa per la derivada V4.
|
|
Intersecció de la línia axil·lar mitjana (5è espai intercostal esquerre) <en el pla horitzontal que passa per la derivada V4.
|
Tal i com va dir Claude Bernard (1813-1878) destacat biòleg, metge i fisiòleg francès “Qui no sap el que busca no entén el que troba” i per aquest motiu, si no adquirim la formació i els coneixements suficients podem acabar perdent-nos sense rumb al llarg d’aquesta extensa catifa quadriculada anomenada electrocardiograma.
Per a què això no passi, com a punt de partida cal conèixer bé quines són les mesures i els valors associats a la normalitat en un ECG. Tan sols així començareu a entendre millor el que trobeu, i podreu detectar millor tot allò que estigui fora d’aquesta normalitat i que pugui arribar a ser patològic.
Ones i intervals d’ECG, mesures i valors normals:
Amb aquesta entrada us vull contagiar una mica d’aquesta passió per la electrocardiografia, i res millor per fer-ho que compartir amb tots vosaltres el vídeo del webinar d’Emergències Cardiològiques que va organitzar el passat mes de novembre el Grup de treball d’Urgències i Emergències Prehospitalàries del COIB amb el Daniel Valenzuela autor del llibre Tu libro interactivo de ECG com a convidat! Un autèntic crack, us ho dic de tot cor 😉
I per últim, us deixo un petit regalet per començar amb bon peu aquest 2023. Aquí sota l’accés a la 1a versió de Cardio Notes visuals, és un document PDF que he realitzat conjuntament amb el Dr. Antonio Romero i on hem recopilat petits recordatoris d’electrocardiografia bàsica realitzats per diferents professionals i companys que admirem. Els hem donat un rentada de cara i una posada al dia per poder-los trobar tots en un mateix document. Esperem que us sigui d’utilitat.
No l’havia vist! Que bonic que ha quedat! Felicitats!
MoooOooltes gràcies Aina!! 😃 no haguès estat possible sense la vostra col-laboració! 👍👏👏👏🥰